Piassen

Hoe het begon ……

In 1967 gingen enkele bestuursleden van Jeugdvakantiewerk met hun kinderen naar een jeugdcarnavalsmiddag van carnavalsvereniging St. Anneke in Nijmegen. De kinderen waren heel enthousiast: “Dat willen we ook in Weurt ”. Zo is jeugdcarnavalsvereniging “De Piassen” ontstaan.

Mevrouw Rieky van Oorschot

Het idee was geboren en een raad van elf, prins en pages waren zo geregeld maar hoe presenteer je zo’n middag? Hoe kom je aan kleding en snoepjes, want geld was er niet. De president van  St. Anneke (hij werkte bij Theo van Oorschot) bood hulp. Hij zou de middag gaan presenteren. Rieky van Oorschot schreef diverse fabrieken aan en van deze bedrijven kreeg ze rolletjes pepermunt, flesjes cola en Exota (limonade) aangeboden. Enkele handige moeders gingen met stof en naaimachines aan de slag om capejes en steken te maken voor de jeugdprins en de jeugdraad van elf. Er was zelfs één dansmarietje, Winnie Peters, zij werd aangekleed door haar vader Geert Peters (één van de oprichters). Er volgden al snel meer dansmarietjes. Zij hadden niet allemaal dezelfde kleding want daar was geen geld voor. De eerste onderscheidingen van de Piassen waren van hout en zelf gemaakt.  Er werden boekjes voor het carnaval gemaakt, deze werden voor een kwartje verkocht. Van de opbrengst kon de huur van het oude Patronaat betaald worden want daar werd de jeugdmiddag gehouden. Geluidsapparatuur werd gratis in bruikleen gegeven. Voor de middag hadden ze ook een grote prins nodig en Weurt had destijds nog geen prins carnaval dus werd de prins van Beuningen uitgenodigd.

In 1982 zijn de Piassen onder de vleugels van ’t Nuchtere Kalf terecht gekomen. Jarenlang waren het twee aparte verenigingen. De samenwerking was echter zo goed, dat in het jaar 2000 de Piassen volledig onderdeel werden van ’t Nuchtere Kalf.  De dansmarietjes waren al veel eerder onder de vleugels van ’t Nuchtere Kalf gegaan.

Wij zijn de oprichters Theo en Rieky van Oorschot, Thé Wetenkamp, Geert en Rieky Peters, Marietje Jansen-Rikken en iedereen die we vergeten zijn, maar vooral  alle vrijwilligers van die tijd erg dankbaar dat ze met zo weinig of zeg maar geen geld de Piassen toch groot hebben kunnen maken. Het blijkt maar weer: “Samen sta je sterk” en “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”.

Waarschijnlijk zijn dat de redenen, waarom wij nog steeds carnaval  vieren in Weurt met jong en oud.

Wilt u uw kind ook aanmelden voor de piassen klik dan op onderstaande link

Klik hier voor het aanmeldformulier